måndag 30 mars 2009

Bryggprotokoll - Raus IPA v1.0

OG 1056* SG 1012**
Slutvolym: 8,5l***

2,6kg Pale Malt, Weyermann
0,2kg Crystal Malt, Thomas Fawcett
0,1kg Caravienne Malt, Dingemans

Försockringsrast 66ºC 10 minuter****
Försockringsrast 63,5ºC 20 minuter
Försockringsrast 62,5ºC 30 minuter
Utmäskning 72,5ºC 10 minuter*****

10g Northern Brewer - 8,6% α-syra - 60 minuter
5g Simcoe - 11,1% α-syra - 15 minuter
15g Cascade - 7,3% α-syra - 15 minuter
15g Fuggles - 6,6% α-syra - 15 minuter
15g Aurora - 4,6% α-syra - 5 minuter
15g Cascade - 7,3% α-syra - 5 minuter
25g Aurora - 4,6% α-syra - 1 minut
25g Cascade - 7,3% α-syra - 1 minut
25g Simcoe - 11,1% α-syra - 1 minut

Jäst: Northwest Ale 1332 Wyeast

Tillsatser: ½krm Protafloc

Primärjäsning: 2,5 veckor planerad

* Recept - OG 1061
** Recept - SG 1018
*** Recept - 10 liter
**** Recept - 66ºC 60 minuter
***** Recept - 78ºC 10 minuter

söndag 29 mars 2009

Lite bilder

Kameran krånglade så det blev inte många bilder. Turligt nog tog Fredrik och Pierre lite bilder som vi kanske kan dela med oss framöver.

Bryggningen skedde i vardagsrummet. Notera den nyinköpta presenningen på golvet.

Ny termometer fungerade som den skulle

Då vi inte har badkar att rengöra i blev det stövlar på i badrummet

Söndagsbryggning

En kvart innan plancerad start stod man i källaren och funderade på vad det var som saknades. Vi hade glömt att låna Patriks borr som skulle driva maltkrossen. En kortare promenad senare var det dags för Raus IPA v1.0
Vattnet nådde sin temperatur på 72 grader efter ca 35 minuter på induktionsplattan och vi påbörjade mäskningen.

Temperaturen hamnade först på 67 grader, en grad över planerat men sedan hände nåt. Temperaturen sjönk. Sen sjönk det lite till vilket förvånade oss då vårt mäsk-kärl håller värmen så suveränt annars. Då har den ju å andra sidan fullt med malt och inte alls mycket utrymme för luft. Nu var det mycket luftutrymme vilken värmen försvann i och det gällde agera snabbt.

Mer vatten var ledordet och efter nästan 6 liter (vi hade 8 i receptet) till så stabiliserade sig temperaturen på 63.5 grader i 20 minuter för att sjunka till 62.5 grader resterande 30 minutrarna. Inte mycket att göra åt det. 14 liter vatten för försockringsrasten är vad vi brukar ha för över dubbla maltmängden.

Vi lät lakningen gå lite långsammare än vanligt denna gången då vi inte hade så många liter att laka ut. När vi nått vårt estimerade FG på 1018 hade vi dock bara fått ut 11 liter och med vetskapen att vi brukar koka bort massa så lakade vi ut två liter till, FG slutade då på 1012.

Efter vad som verkade en evighet mellan 95 och 96 grader kokade till slut vörten och första humlegiven åkte i. En timme senare och med totalt 150g humle i koket så var det kylning. Vanligtvis så kyler vi 20 liter på ca 4.5 minuter men då är hela kylspiralen nedsäkt i vörten. Nu var det bara halva som var i vörten vilket gav en kyltid på ca 4 minuter.

Vi uppmätte ett OG på 1056 vilket ger oss en beräknad alkoholhalt på 5.7%. Bitterheten ska enligt recept ligga på 60 IBU men slutvolyment hamnde på 8.5 liter istället för 10 så det kan ha kickat bitterheten till 65 IBU. Den kokade vörten var både söt och bitter så vi får se hur det blir färdigjäst om ca 2,5 veckor.

Avslutningsvis kan vi säga att det var trevligt med så många besökare under bryggningen. Först kom Fredrik från Dahlbergs och sedan dök Pierre och Sofia upp. En stund innan det var dags att börja koka humle dök även Jonas, Eva, Pettsson och Linn upp. Alltid skoj!

onsdag 25 mars 2009

Testbryggningar

Inför förra storbryggningen inköptes lite extra jästunnor så vi kunde göra testbryggningar på flera håll. Nu är det redan tre sådana bryggningar spikade!

Denna söndag, 29/3, ska Martin och Victoria testa att brygga en IPA utifrån receptet på Raus APA. Lite ny malt och lite ny humle (eller rättare sagt, mycket mer humle) är utgångspunkten.

Fredrik ska köra dubbelt upp. Först ska han och Patrik brygga en belgare i stil med Chimay med en touch av lingon den 13/4! Sedan är det dags igen den 18/4 med svärfar för en ännu ej beslutad brygd.

Vi har även beslutat att jäsningen för Afternoon Bitter och Steinbock utökas med en vecka till 5 veckor. Detta pga påsken. Sedan väntar 1 veckas lagring för bittern och 4 veckor för weizenbocken. Efter det är det nästan dags att planera midsommarölen :)

söndag 22 mars 2009

Inventering

Emellan bryggtillfällena är det bra att kolla över vad man har för råvaror kvar. När vi har bryggt har vi inte alltid hel koll på vad vi fick över. Idag var det inventering av humle och malt som gjordes. Man kanske skulle upprätta ett Excel-diagram för detta senare vilket kan bli bra att ha ifall vi nu kommer igång med de mindre batcharna vi planerar att göra. Då kan man ju använda lite överbliven humle för bittergiven eller kanske ha i lite alternativ malt till en Ale eller nåt.

Nu ser råvarulistan ut som följande:
Humle
Northern Brewer, 8.6% α-syra, pellets - 84g
Target, 10.7% α-syra, kottar - 79g
Fuggle, 6.6% α-syra, kottar - 68g
Hallertau Aroma, 8.7% α-syra, kottar - 67g
Aurora, 5.3% α-syra, kottar - 53g
East Kent Goldings, 4.6% α-syra, kottar - 46g
Styrian Golding, 3.0% α-syra, pellets - 22g

Malt
Vetemalt - 2.5kg
Caravienne - 0.8kg
Pale Ale Malt - 0.3kg
Crystal Malt - 0.3kg
Pale Chocolate Malt - 0.1kg

Humle bör alla ha liggande i frysen

måndag 16 mars 2009

Recension

Fredrik, Sommelier på Restaurang Dahlberg i Helsingborg, har på sin blogg skrivit en recension av Ingen Blonde. Någonting måste vi ha gjort rätt för han ger den betyget 8/10. Läs hela recensionen här.

Fredrik blev för övrigt intervjuad av VinVin.se, en systersajt till AlltOmMat.se. Läs intervjun här.

söndag 15 mars 2009

Bryggbilder - 14/3 2009

Här kommer några bilder från gårdagens bryggning:

Recept, bryggprotokoll och checklistor är redo för dagen.

Malten till Weizenbocken är krossad ner i mäsktunnan.

Kitteln står på vår nya induktionshäll och värmer upp vatten till mäskningen.

De första litrarna av Weizenbocken lakas ut.

Checklistan gås igenom och fylls i.

Bittern på mäskning...

...samtidigt som weizenbocken fått sin första humlegiv.

Pausunderhållning var Playstation 3 och spelen Street Fighter IV, Little Big Planet och NHL 09.

Bitterns första humlegiv är i.

Den effektiva kylanordningen får ner över 20 liter 98-gradig vört till rumstemperatur på mindre än 5 minuter.

Till slut står ytterliga två tunnor på jäsning.

Bryggprotokoll - Steinbock

OG 1045* SG 1017
Bryggvolym: 20l

3,5kg Vetemalt, Weyermann
2kg Pilsnermalt, Weyermann
1kg Melanoidenmalt, Weyermann
0,4kg Pale Chocolate malt, Thomas Fawcett

Beta-glukosrast 45ºC 20 minuter**
Proteinrast 52ºC 25 minuter***
Försockringsrast 66ºC 60 minuter****
Försockringsrast 71ºC 20 minuter*****

9g Hallertau Aroma - 8,7% α-syra - 60 minuter
24g Hallertau Aroma - 8,7% α-syra - 20 minuter

Jäst: Weihenstephan Wheat 3068 Wyeast

Tillsatser: ½krm Protafloc

Primärjäsning: 4 veckor planerad

* Recept - OG 1071
** Recept - 42ºC
*** Recept - 48ºC 15 minuter
**** Recept - 67ºC 45 minuter
***** Utmäskning enligt recept skedde inte

Bryggprotokoll - Afternoon Bitter

OG 1062* SG 1017
Bryggvolym: 21,5l**

6,35kg Pale malt, Weyermann
0,46kg Crystal malt, Thomas Fawcett
0,9kg Kornflingor, Brewferm

Försockringsrast 67ºC 60 minuter***
Utmäskning 78ºC 10 minuter***

21g Target - 10,7% α-syra - 60 minuter
27g East Kent Goldings - 4,6% α-syra - 30 minuter
27g East Kent Goldings - 4,6% α-syra - 15 minuter

Jäst: Whitbread Ale 1099 Wyeast

Kryddor: 15g Honeybush Rooibos - 1 minut

Tillsatser: ½krm Protafloc

Primärjäsning: 4 veckor planerad

* Recept - OG 1060
** Beräknad slutvolym 25l
*** Ej verifierad temperatur, trasig termometer

lördag 14 mars 2009

Den andra bryggningen

Strax efter kl 18 avslutades dagens bryggning. Som tidigare nämnt gick våra termometrar sönder under dagens aktiviteter men vår bitter, Afternoon Bitter, verkade blivit bra ändå trots att vi bara fick ut 21,5 liter och inte planerade 25. OG slutade på 1062 mot receptets 1060. Teet gav en frisk doft då 15g Roiboos Honeybush slängdes i med 1 minut kvar av vörtkoket.

Vi är imponerade över effektiviteten i vår kylslinga. Den tar ca 20l vört från 100°C till ca 20°C på mindre än 5 minuter.

Vi är även imponerade av vår nyinköpta kokplatta. Trots att den stängde av sig efter ca 2 timmar då den gick att starta igen efter mindre än en minut. Den fick upp värmen i kitteln klart snabbare än en spis.

Weizenbocken, numera döpt till Steinbock, gav aningens mer osäkra mätvärden. Då vi inte hade kapaciteten att koka de 38 receptbelagda utlakade litrarna så skippade vi den sista utmäskningen (som annars gick mycket bättre än förra gången) och slutade på ca 23 liter med ett SG på 1022 mot receptets 1017. Efter kokning hade vi 20 liter med OG 1045. Receptet skulle ge 1070!

Nåt stämmer alltså inte men vi vet inte effekten på ölen än. Den ska liksom bittern primärjäsa i 4 veckor men till skillnad från bittern helst flasklagras i 4 veckor innan det är dags att dricka. Vi får se hur det går :)

Till nästa gång ska vi köpa en vattentålig industritermometer samt en rulle vaxduk. Termometern behövs för att lyckas brygga och vaxduken är suverän att ha på ett golv som inte gillar vatten.

Avslutningsvis vill vi tacka Christian O för att ha den suveräna framförhållningen att ha ett Playstation 3 med Street Fighter IV, Little Big Planet (världens knarkarspel) och NHL 2009. Mycket bra pausunderhållning. Ska vi skaffa egen brygglokal är dessa tillbehör givna!

Bilder från bryggningen och bryggprotokoll publiceras under morgondagen.

Den första humlen är i

Efter 4 timmar är pizzan uppäten och den första humlegiven åkt i vår Weizenbock, numera kallad Steinbock.
Båda termometrarna har slutat fungera så det är tur att vår isolering till mäsktunnan håller temperaturen rätt bra. Vi får helt enkelt lita på den och på receptet.

Vår bitter har ca 50 minuters mäskning kvar så det blir lite allt samtidigt snart.
Induktionsplattan har effektiviserat uppvärmning och kok ordentligt och det är vi nöjda med.

Nu är det mycket väntande och då är det tur att det finns Little Big Planet till PS3an.

fredag 13 mars 2009

Dagen före

Om 25 timmar är det dags igen.
Igår körde Fredrik, Victoria och Martin över all utrustning (eller nästan all utrustning, några saker glömdes) till Christian O som dagen till ära inte hade fungerande hiss.

Mer och mer funderar man på nån mindre lokal där sakerna kan stå för att minska detta bärande.
Jästpaketen smackades och Christian rapporterade imorse när vi träffades vid 06.45-tåget att paketen hade svällt upp under natten. Tanken kom senare att man kanske ska köpa paket och ha sparade i kylen. Hade varit mycket trist ifall inte jästen aktiveras/paketet är smackat i transporten etc. inför en bryggning. Går det få 24-timmars expressleverans annars?

Den första ölen som ska bryggas blir Weizenbocken då den är lite klurigare än den andra. Nu ska vi bara hitta något te till Bittern.

torsdag 12 mars 2009

Provning av Raus APA

Provsmakare: Stefan och Karin

Som utlovat kommer här en liten recension av Raus APA.

Utseende: Grumlig, lite mörk orange. Skummar en del, men det försvinner ganska fort.
Doft: Lätt doft av humle och lite citrus
Smak: Lätt besk smak av humle, frisk citrus. Eftersmaken är besk och stannar kvar länge.

Betyg: Stefan:3.5 Karin: 3.2

Kommentar: Lite mer kolsyra och humlebeska så har något riktigt trevligt.

onsdag 11 mars 2009

Provning av Ingen Blonde

Provsmakare: Stefan och Karin

Så har då även jag smaka av Ingen Blonde under kontrollerade former.
Utseende: Bärnstensfärgad, med mycket jästfällning. Ganska mycket vitt skum .
Doft: Citrus, humle och lite alkohol
Smak: Frisk, mjuk, örtig smak med toner av citrus. På slutet dyker det upp lite karamell och en behaglig beska som stannar kvar länge.

Spontant känns det som om den har mått bra av att ligga ett par veckor på flaska. Återkommer med en Raus APA senare i veckan.

Betyg: Stefan: 3.8 Karin: 3.5

Utrustningsleverans

Lätt chockad noterades att försändelsen med induktionsplattan var mottagen och kvitterad. DHLs telefonservice gav inga svar på vem som gjort mottagandet.
Tack och lov var det grannen Bosse som råkade vara hemma.

Ikväll ska den testas med vår 36-liters kittel för att ha koll på hur snabb och effektiv den egentligen är. Hur den sedan fungerar i bryggsammanhang får vi reda på först på lördag.

Idag kan vi även hämta vår leverans från Humlegården som anlänt till ett postcenter. Fyra tunnor och råvaror är som sagt denna beställningen på. Förhoppningsvis behöver vi inte köpa in så mycket utrustning till för de närmast efterföljande bryggningstillfällena.

Vår omrörningsslev har gått från att vara ett rödmålat brännbollsträ till en välputsad, genomborrad historia. Det var nog den mest ansträngande konstruktionen hittills.

Vi kan även utlysa att det lär dyka upp någon twist på något av recepten, denna gång lutar det åt Bittern.

Före

Efter

torsdag 5 mars 2009

Bryggning 2.0

Som tidigare utlysts på vänstersidan av bloggen är det snart dags för den andra bryggningen. Den 14/3 är nu spikad.

Även inför denna gång har det genomförts ett par utrustningsinköp. Den största posten är en Cloer 6650 vilket är en induktionsplatta på 2000W med en diameter på 28cm som har beställts från Tyskland.
Med detta tillskott kan vi aningens mer effektivt värma upp vatten för mäskning vilket innebär att vi kan skära ned på den totala bryggtiden och säkerställa att vi kontinuerligt kan ha varmt vatten till hands.

En skumslev har också införskaffats. Under förra bryggningen hade Fredrik och Victoria ett riktigt slitjobb att med en humlekokpåse och en sked skumma av den kokande vörten. Det var kladdigt, varmt och tidsödande.
Den "sista" inköpspunkten är en slev eller dylikt att röra malten med under mäskningen. En 60 cm träslev hade varit trevligt men ingen sådan har hittats, förutom på nätet där den hade kostat 450kr(!) inkl. frakt och administrativa avgifter.

Efter en snabb runda slevletarrunda i Malmö city kom idén upp att köpa ett platt brännbollsracket och borra några hål i den. Ett sådant är ca 8cm brett och 50 cm långt vilket är nästan en ideal storlek för vår syften.
Nu ska vi bara se ifall det finns butiker som lagerför sådana varor så här års.

En beställning av råvaror från Humlegården har idag genomförts och förutom ingredienserna till ESBn och Weizenbocken så stod 4 jästunnor på kvittot.
En av grundtankarna i vår organisation har varit att göra mindre testbatcher runt 10 liter mellan våra större bryggningar på kanske 1-3 personer. Detta inte bara för att vi ska alla lära oss mer om bryggning snabbare utan för att vi även ska kunna testa på lite egna recept i mindre skala (skiter det sig så är det ju "bättre" att hälla ut 10 liter än 25 liter).
Får vi fram god öl där så kan vi sedan testa att skala upp receptet till 25 liter.

Just nu finns tankarna på att testa Single Hop IPA och annat smått och gott. Vem vet, vi kanske gör nåt extremt unikt som kommer slå världen med häpnad.
På ett positivt sätt då...

Den tyska monsterplattan

söndag 1 mars 2009

Provning av Raus APA & Ingen Blonde 2

Provare: Martin och Victoria

Raus APA
Utseende: Klar bärnsten, svagt och snabbt avtagande skum, lätt kolsyrad, vår flaska hade rejäl jästfällning

Arom: Frisk men inte allt för kraftig citrushumle

Smak: Behaglig beska, citrus, lätt fruktig

Övriga kommentarer: Inga bismaker. Martin har tankarna på att göra en viss receptjustering av denna med bl.a. jästbyte och tillägg av en extra humlesort, mer aromhumle och smakhumle.

Betyg: 4.1/5

En god APA!

Ingen Blonde
Utseende: Ljus blonde-färg, vitt och rätt stadigt skum, vit jästfällning

Arom: Pomerans, karamell, jäst

Smak: Söt, frisk, "som en Leffe fast bättre" - Victoria

Övriga kommentarer: Inga bismaker, lätt alkoholvärmande, ordentlig jästfällning

Betyg: 3.8/5

Ingen Blonde - bättre än Leffe