måndag 17 september 2012

Det stora inflyttningsinlägget

Förra lördagen var det premiärbryggning i vår nya lokal men vi börjar lite tidigare, närmare bestämt med en bryggning en torsdags i somras.

Till varje högtid behöver man en öl och en premiär av en hembryggarlokal är ju inte ett undantag så Martin, Victoria och Kristoffer fick åter igen för sig att göra en humlebomb.

Den förra var Cage Around The Sun och denna gång var den den lite "snällare" IPA-varianten av den kallad Powertrip. Receptet var i grund och botten likadant men med lägre alkoholhalt och beska.

Liksom vid bryggningen av CATS så hade vi räknat fel på malten (igen) och det blev en kombination av Marris Otter och Pilsnermalt tillsammans med en gnutta Carapils vilket gav en väldigt ljus slutprodukt.

När bryggdagen var klar hade vi ca 21 liter med OG 1062 och dryga 72 IBU. Därefter torrhumlandes det, och det ordentligt. 78g Amarillo och 100g Nelson Sauvin torrhumlades med, fast utan påsar! Resultatet? Efter en vecka fick vi gräva bort humlen från ölet för att vi skulle kunna tappa det på fat. Lesson learned - alltid påsar! OG landade på 1009 och styrkan blev balanserade 7.0%.

Vi hoppar raskt till fredagen 31/7 då Patrik fick nycklarna till lokalen. Redan dagen efter är Niklas och Kristoffer där med första lasset prylar. Våra vänner på Bishops Arms var vänliga att donera lite inredning och material som bara låg och skräpade, inkl. flertalet (läs 48) glas av ett märke kedjan ej längre har.

På söndagen gick andra stora lasset. I stort sett all bryggutrustning flyttades och stöket av en flytt började infinna sig i lokalen. Tid för sista lasset sattes till torsdagen den 6/8 då bland annat IKEA skulle avhandlas.

På onsdagen redan var Martin och Patrik över i lokalen och förberedde förkultur. DIPAn som skulle bryggas, I'm On A Horse Redux, behövde lite extra jästceller, likaså den mörka tjeckiska lagern Der Prozeß. Snabbt kunde man konstatera att man hade glömt att flytta kylklamparna...

Torsdagseftermiddagen inleddes med att Fredrik och Patrik hyrde ett släp och fraktade över kylskåpet som stått hemma hos Fredrik och Maria senaste månaderna. Därefter begav sig de tillsammans med Victoria och Martin på en shoppingtur till IKEA där allt från stolar till durkslag inhandlades. Martin passade på att köpa nytt skrivbord då han och Victoria donerade sitt gamla hembyggda skrivbord till lokalen att ha som bryggarbänk.

När det till slut var lördag och bryggdag var Patrik och Fredrik först på plats och skruvade ihop bryggbänken så det gick att värma vatten till lakningen. Martin och Kristoffer dök upp en 20 minuter senare och gav sig direkt på det viktiga - att rengöra kaffebryggaren ordentligt! Samtidigt börjades lokalen organiseras lite tills fokus skiftades till att få TVn, DVDn och digitalboxen att fungera tillsammans.

Trots allt stök och meck så lyckades vi till slut mäska in bara 1.5 timmar efter bryggstart. Då hade även Stefan, Victoria och Niklas anlänt med diverse tillbehör. Under bryggningens gång organiserades det mer och mer och dammsugaren åkte fram och tillbaka lite här och var.

Framåt lunchtid började det se lite halvnajs ut och när bryggdagen närmade sig slutet var det dukar på borden, malten var organiserad och invigningsölen jättegod.

I'm On A Horse Redux hade endast fått vissa småförändringar i receptet där största förändringen var tiden på en humlegiv. Vi räknade med lite för hög effektivitet men landade på habila OG 1072 precis som föregångaren. Der Prozeß gick exakt på pricken med OG 1050 vilket var mycket trevligt!

När klockan närmade sig 18 var allt rengjort och städat och vi fick besök av flertalet vänner som varit nyfikna på detta med brygglokal och ca 3 timmar senare lämnades lokalen med invigningsfatet nästan helt tomt. Tomma fat är bästa betyg.

Nu är det snart dags för bryggning i lokalen igen och det vi kan konstatera är att vi bryggde sjukt mycket mer effektivt än vanligt för en vanlig dubbelbryggning. Med utrymme att röra sig på klev vi inte över varandra och allt bara rullade på. Med två kylslingor behövde vi inte heller ha en halvtimmes mellanrum mellan koken. Nästa bryggning kommer nog vara riktigt smidig och detta med att skaffa lokal är nog det bästa beslutet vi tagit sen vi beslöt oss för att börja brygga!

Bryggprotokoll - Powertrip - 21 liter (66% BVE)
Malt & Extraktgivare
4.0 kg Marris Otter Pale Ale Malt
2.79 kg Pilsnermalt
0.36 kg Carapils

Försockringsrast 65ºC - 60 minuter
Koktid - 60 minuter

Humle
11g Centennial 11,00% α-syra - 30 minuter
14g Nelson Sauvin 11,80% α-syra - 20 minuter
11g Amarillo 9,60% α-syra - 20 minuter
11g Centennial 11,00% α-syra - 15 minuter
21g Amarillo 9,60% α-syra - 10 minuter
21g Nelson Sauvin 11,50% α-syra - 10 minuter
27g Centennial 11,00% α-syra - 5 minuter
27g Amarillo 9,60% α-syra - 5 minuter
38g Centennial 11,00% α-syra - 1 minut
37g Nelson Sauvin 11,80% α-syra - 1 minut
78g Amarillo 11,20% α-syra - 7 dagar, torrhumling
100g Nelson Sauvin 12,60% α-syra - 7 dagar, torrhumling

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast 1272 American Ale II
7 dagar torrhumling efter primär

OG 1062 - FG 1009 - 7.0% ABV - 72 IBU - 12 EBC

Bryggdatum
2012-08-02

Deltagare
Martin, Victoria, Kristoffer

Bryggprotokoll - I'm On A Horse Redux - 20 liter (70% BVE)
Malt & Extraktgivare
6.21 kg Pale Ale Malt
0.55 kg Carapils
0.55 kg Caramünch II

Försockringsrast 67ºC - 75 minuter
Koktid - 90 minuter

Humle
20g Columbus/Tomahawk 12,90% α-syra - 90 minuter
25g Simcoe 14,30% α-syra - 30 minuter
25g Columbus/Tomahawk 12,90% α-syra - 30 minuter
50g Centennial 11,00% α-syra - 1 minuter
25g Amarillo 9,60% α-syra - 1 minuter
50g Columbus/Tomahawk 12,90% α-syra - 7 dagar, planerad torrhumling
75g Centennial 11,00% α-syra - 7 dagar, planerad torrhumling
50g Simcoe 14,30% α-syra - 7 dagar, planerad torrhumling

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast 1272 American Ale
7 dagar torrhumling efter primär

OG 1072 - FG 1011 - 8,1% ABV - 94 IBU - 37 EBC

Bryggprotokoll - Der Prozeß - 20 liter (72% BVE)
Malt & Extraktgivare
2.81 kg Pilsnermalt
1.05 kg Münchnermalt
0.47 kg Dark Crystal Malt
0.23 kg Caravienna
0.18 kg Pale Chocolate Malt
0.01 kg Rostat Korn

Försockringsrast 69C - 90 minuter
Koktid - 60 minuter

Humle
45g Saaz 3.50% α-syra - 60 minuter
20g Saaz 3.50% α-syra - 22 minuter
10g Saaz 3.50% α-syra - 7 minuter

Övrigt
Protafloc, Jästnäring

Jäsning
14 dagar primär - Wyeast 2278 Czeck Pils

OG 1050 - FG 1008 - 5,5% ABV - 27 IBU - 43 EBC

Bryggdatum
2012-09-08

Deltagare
Martin, Victoria, Kristoffer, Patrik, Niklas, Fredrik, Stefan

Bilder
Bryggbänken är uppe och vattnen kan börja värmas
Allmänt stökigt och saker lite här och var
Det viktigaste först - TV, DVD och digitalbox
Patrik var konstansvarig
Niklas monterade ihop vår MAME - Multi Arcade Machine Emulator
Till slut kom vi igång med att krossa malt.
Lunchpaus och provsmak av Powertrip IPA

Bryggsetupen blev riktigt bra och det var smidigt att brygga.
En DIPA av det lite mörkare slaget
Mörk lager är mörk.
Vi försökte inventera malten, det gick sådär, det var lite mycket.
Troféhylla var vi ju tvungna att ha!
Powertrip var inte bara snygg, den var även god
Sista humlegivan är i DIPAn
Snygga färger och bara fötter
Välkomnande banderoll i entrén

Den ena kylen var fylld och redo för besökare
Den andra fick ha ett ensamt fat i sig.
Vi avslutar men en mingelbild från det efterföljande evenemanget...

5 kommentarer:

Anonym sa...

Lyxigt!!!

Fear Wolf Brewery sa...

Grattis till lokalen!

Förresten, hur har ni gjort eran banderoll?

/Peter

Martin sa...

Banderollen designades i Illustrator och sedan gjorde vi en beställning från banderoll.se. Väldigt enkelt :)

Pierre sa...

Najs ställe! Inte ofta ni har utrymme nog att brygga öl och gestikulera hejvilt med wii!

Fear Wolf Brewery sa...

Ok, det var så enkelt. Tack! Det vår vi undersöka!

/Peter